Öfke hafif bir tepkiden köpürme derecesinde kızgınlığa kadar gidebilen bir çeşitliliğe sahip duygusal ifadedir, der öfke üzerine uzmanlaşan psikolog Dr. Charles Spielberger.Öfkeye,diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişiklikler eşlik eder, öfkelendiğinizde kalp ritminiz ve kan basıncınız artar,enerji hormonlarınız olan adrenalin ve noradrenalin de.
Öfke iç ve dış olaylar nedeniyle ortaya çıkabilir. İş arkadaşınız ya da çalışanınız gibi belli bir kişiye ya da bir olaya (trafik, ertelenen uçuş vb. ) öfkelenebilirsiniz. Ya da kendi kişisel sorunlarınız konusundaki endişeniz nedeniyle öfke duyabilirsiniz. Önceden öfke hissettiğiniz ya da sizin için travmatik olan olayları hatırladığınızda da bu duygu ortaya çıkabilir.
Öfkenizi kontrol edemediğinizi düşünüyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Bu danışmanlık sırasında sadece duygularınızı fark etme ve tanımanın yanında gevşeme teknikleri, bilişsel yeniden yapılandırma ve vb. yöntemlerle öfkenizi kontrol altına alabilirsiniz.
Şunu unutmayın ki öfkeyi tamamen yok etmek değil kontrol altına almaktır amaç çünkü zaman zaman öfkeyi haklı olarak yaşamalıyız, hayatta haksızlık, hüsran, beklenmeyen ani kayıplar vb. olaylarla karşıtlığımızda hiç öfke duymamamız mümkün değil.Olayları, durumları değiştiremeyiz ama onlara vereceğimiz tepkiyi yönetebiliriz. Öfkeyi kontrol altında tutabilmek hem uzun vadede mutlu olmamızı, hem öfkeyi göstereceğimiz insanların kalplerini kırmamamızı ve sonucunda duyacağımız suçluluğu yaşamadan olayları atlatabilmemizi sağlayacaktır.
Kaynak:”Controlling Anger Before It Controls You” (American Psychological Association)